503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 1513738231


Varnish cache server

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 1513738231


Varnish cache server

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 1513738231


Varnish cache server

Klik op een peper voor meer informatie

 Chilipeper  Scoville Units
 Tomaat  0
 Paprika  0
 Banana Supreme  0
 Gypsy F1  0
 Jimmy Nardello  0
 Trinidad Perfume  ~ 500
 Tobago Seasoning  ~ 500
 Santa Fe Grande  500 ~ 750
 Numex Suave Orange  ~ 850
 Numex Suave Red  ~ 850
 Golden Greek Pepperoncini  ~ 1000
 NuMex Joe E. Parker  800 ~ 1000
 Romanian Hot  800 ~ 1400
 Mulato Isleno  1000 ~ 1500
 Ancho Grande  1000 ~ 1500
 Georgia Flame  ~ 1500
 Costeno Amarillo  1200 ~ 2000
 Pasilla Bajio  1000 ~ 2000
 Goat Horn  ~ 2000
 Anaheim  500 ~ 2500
 Numex Big Jim  500 ~ 2500
 Poinsettia  1300 ~ 2500
 Guajillo  ~ 3000
 Cascabella  1500 ~ 4000
 Caloro  1000 ~ 5000
 Navaho  1000 ~ 5000
 Numex Centennial  1000 ~ 5000
 Large Red Cherry  2500 ~ 5000
 Ubatuba Cambuci  ~ 5000
 Fresno  2500 ~ 8000
 Jalapeno  2500 ~ 8000
 Jalapeno Early  2500 ~ 8000
 Jalapeno Purple  2500 ~ 8000
 Chilipeper  Scoville Units
 Jaloro  2500 ~ 8000
 Kung Pao  ~ 10.000
 Black Hungarian  5000 ~ 10.000
 Hungarian Hot Wax  5000 ~ 10.000
 Bishop's Crown  5000 ~ 15.000
 Purple Serrano  8000 ~ 22.000
 Serrano  8000 ~ 22.000
 Fish Pepper  5000 ~ 30.000
 New Delhi Long  5000 ~ 30.000
 Penis Pepper  5000 ~ 30.000
 Bolivian Rainbow  5000 ~ 30.000
 Hot Portugal  5000 ~ 30.000
 Onza  5000 ~ 30.000
 Orozco  5000 ~ 30.000
 Royal Black  5000 ~ 30.000
 Bulgarian Carrot  12.000 ~ 30.000
 Chile de Arbol  15.000 ~ 30.000
 Thai Bangkok Upright  15.000 ~ 30.000
 Thai Hot Culinary  25.000 ~ 40.000
 Lemon Drop  30.000 - 50.000
 Aji Red  30.000 - 50.000
 Cayenne Long Slim  30.000 - 50.000
 Cayenne Purple  30.000 - 50.000
 Cayenne Thick  30.000 - 50.000
 Golden Cayenne  30.000 - 50.000
 Rocoto Orange  30.000 - 50.000
 Rocoto Red  30.000 - 50.000
 Satans Kiss  40.000 - 50.000
 Aji Amarillo  40.000 ~ 50.000
 Numex Pinata  45.000 ~ 50.000
 Chi-Chien  ~ 70.000
 Prairie Fire  ~ 70.000
 Tabasco  30.000 ~ 70.000
 Chilipeper  Scoville Units
 Ring of Fire  70.000 ~ 85.000
 Thai Burapa  50.000 ~ 100.000
 Thai Chile  50.000 ~ 100.000
 Tepin  50.000 ~ 100.000
 Numex Twilight  ~ 100.000
 Thai Dragon  75.000 ~ 140.000
 Jamaican Hot Yellow  100.000 ~ 200.000
 Jamaican Hot Red  100.000 ~ 200.000
 African Bird's Eye Chili  100.000 ~ 225.000
 Burkina Yellow  100.000 - 325.000
 Fatalii  125.000 ~ 325.000
 Madame Jeanette  125.000 ~ 325.000
 Devil’s Tongue  125.000 ~ 325.000
 Habanero Mustard  150.000 ~ 325.000
 Habanero Orange  150.000 ~ 325.000
 Habanero Peach  150.000 ~ 325.000
 Habanero Red  150.000 ~ 325.000
 Habanero White  150.000 ~ 325.000
 Scotch Bonnet Orange  150.000 ~ 325.000
 Scotch Bonnet Red  150.000 ~ 325.000
 Scotch Bonnet Yellow  150.000 ~ 325.000
 Habanero Golden  300.000 ~ 400.000
 Habanero Chocolate  300.000 ~ 425.000
 Caribbean Red  ~ 445.000
 Red Savina  ~  577.000
 7 Pod Yellow  800.000 ~ 1.000.000
 7 Pod Red  800.000 ~ 1.000.000
 Trinidad Scorpion  800.000 ~ 1.000.000
 Naga Morich  ~ 1.000.000
 Bhut Jolokia  800.000 ~ 1.001.300
 Bhut Jolokia Chocolate  800.000 ~ 1.001.300
 Carolina Reaper  ~ 2.200.000
 Pure Capsaicine  15 ~ 16,000,000

De Scovilleschaal

Hiernaast ziet u de Scovilleschaal. Deze schaal is in 1912 ontworpen door Wilbur Scoville om de heetheid van  chilipepers te meten. Oorspronkelijk werd de heetheid gemeten door de extracten van pepers te verdunnen. De hoeveelheid keer dat er verdund moet worden tot het moment dat er geen scherpte meer werd waargenomen geeft de hoeveelheid Scoville Units aan. De Jalapeno moet dus (zie schaal) maximaal 8000 keer verdund worden om niet meer waargenomen te worden. Eén druppel extract van de heetste peper ter wereld (Bhut Jolokia) moet maar liefst meer dan een miljoen keer verdund worden om niet meer waargenomen te worden. Een paprika of tomaat heeft een Scovillewaarde van 0. Een gerecht wordt over het algemeen als heet  ervaren bij een Scovillewaarde van 500-1000.  Pepperspray van de politie heeft een waarde van 5,300,000 SHU.

Het aantal Scoville Units (SHU) geeft de hoeveelheid Capsaïcine aan. Capsaïcine is de werkzame stof die de pepers hun scherpte geven. Tegenwoordig wordt de scherpte bepaald door de hoeveelheid Capsaïcine te meten (door middel van chromatografie). Pure Capsaïcine heeft een waarde van 15 tot 16 miljoen SHU. De chemische stof is erg stabiel, verdampt nauwelijks en ontleedt niet door koken. 

Chemische structuur Capsaïcine:

Chemische structuur Capsaicine

In pepers komen een vijftal nauw verwante verbindingen voor met soortgelijke effecten, waarvan Capsaïcine en Dihydrocapsaïcine de voornaamste zijn.

Wanneer Capsaicïne in de mond aanwezig is, geven zenuwen een soortgelijk signaal door naar de hersenen dat door wordt gegeven wanneer je je mond verbrandt bij heet eten (boven de 43 graden). Het lichaam reageert door endorfine vrij te maken. Endorfine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd en geeft een prettig gevoel en verzacht de pijn. Aan Capsaïcine en dus heet eten kun je wennen. Men moet steeds heter eten om de effecten van Capsaïcine te ervaren. Voor velen is heet eten een fijne verslaving. Vogels zijn niet gevoelig voor Capsaïcine en zijn daardoor de belangrijkste transporteur van de zaden.

Wanneer je te heet hebt gegeten is een glaasje melk beter dan een glaasje water. Capsaïcine is slecht oplosbaar in water en veel beter in vet. Ook een alcoholische drank helpt beter om de boel te ‘blussen’.