Maandelijkse Archieven: Juni 2011

  1. Sechuanpeper

    Sechuanpeper is niet een échte peper. Dat wil zeggen dat het botanisch gezien niet gerekend wordt tot de traditionele plantenfamilies die een scherpe smaak hebben. Die constatering betekent ook dat er een aantal families binnen de flora bestaan die wel gezien worden als pepers. Ruwweg worden die families verdeeld in [1] de 'echte' pepers, het geslacht Piperita uit de peperfamilie (Piperaceae), [2] de chilipepers, het geslacht Capsicum uit de nachtschadefamilie (Solanaceae) en [3] de pimenten, het geslacht Pimenta uit de mirtefamilie (Myrtaceae).

    Sechuanpeper

    Lees meer »
  2. Chilipepers en paprika: een gezonde familie

    De chilipeper of rode peper is de vrucht van de Capsicum annuum en oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. Net als zijn eveneens eetbare familieleden de aardappel en de tomaat is hij door ontdekkingsreizigers meegenomen naar Europa en vervolgens naar Azië. Al rond 1560 was de chilipeper via de toenmalige Turkse overheersers in Zuidoost-Europa aangekomen. Daar werd hij verder gekweekt en kreeg de naam paprika. Wat niet anders dan 'pepertje' in het Hongaars betekent. Daarmee is het een echte wereldreiziger gebleken.

    Chilipepers en paprika een gezonde familie

    Lees meer »